Zaproś Kanadę do swojego domu- kanadyjskie świąteczne przepisy

Wszyscy znamy już nasze Polskie wypieki i dania świąteczne. Może w tym roku chcielibyście zaprosić trochę Kanady do swojego domu? Ostatnio pisałam jak wyglądają kanadyjskie święta, a teraz zapraszam na kanadyjskie przepisy! Wybrałam dość łatwe, ale wciąż tradycyjne receptury. Smacznego!

Tourtière
(mięsne ciasto/tarta)

Jak pamiętacie, jest to tradycyjne danie na świątecznym stole rodzin, których korzenie wywodzą się z Francji. Przepis podałam na farsz. Ciasto przygotujcie najlepiej ze sprawdzonego przepisu na kruche ciasto, które można rozwałkować lub ciasto na tarty. Średnica ciasta to 23 cm. Kanadyjczycy zazwyczaj używają gotowego mrożonego ciasta.

Skład:

  • ponad kg wieprzowego mięsa mielonego
  • szklankę zimnej wody
  • 130g posiekanej cebuli
  • 65g posiekanego selera
  • łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka suszonego cząbru
  • pół łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól
  • 65g płatków owsianych
  • 1 jajko, do posmarowania ciasta

Wykonanie

  1. Na dużej patelni połącz wieprzowinę z zimną wodą doprowadź do wrzenia. Całość powinna być lekko rozgotowana.
  2. Dodaj cebulę, seler, pieprz, liść laurowy, cząber, rozmaryn, gałkę muszkatołową i cynamon. Zagotuj, przykryj i zmniejsz ogień. Gotuj tak przez trochę ponad godzinę, często mieszając. Dodaj więcej wody, jeśli wywar zrobi się zbyt suchy.
  3. W połowie gotowania dodaj sól do smaku.
  4. Pod koniec gotowania całość wymieszaj z płatkami owsianymi i gotuj mieszając jeszcze przez 1 do 2 minut. Usuń liść laurowy i pozostaw do ostygnięcia.
  5. W międzyczasie przygotuj ciasto. Wyłóż okrągłą blaszkę bądź naczynie żaroodporne jedną częścią ciasta tak, aby brzegi ciasta lekko wystawały poza naczynie. Kiedy mięso ostygnie, rozłóż równomiernie na wyłożonym cieście.
  6. Posmaruj wystające krawędzie roztrzepanym jajkiem. Na mięsie umieść drugą część rozwałkowanego ciasta. Zlep ze sobą krawędzie ciasta i zrób falbankę, trochę taką jak przy lepieniu pierogów. Całą górną część ciasta również możesz posmarować jajkiem.
  7. Piecz w 220°C  przez 15 min następnie zmniejsz temperaturę do 190°C, pozostaw na kolejne 20 min lub do momentu kiedy ciasto zrobi się złote- jest to czas podany przy użyciu kupnego ciasta.

ciasto mięsne

Królewski Indyk

Pieczony indyk, jedzony jest 25 grudnia podczas świątecznego obiadu. Najważniejsze żeby mięso nie było suche. Podaje się go z pieczonymi warzywami, tłuczonymi ziemniakami oraz sosem żurawinowym.

Przygotowanie:

  1. Usuń szyjkę i podroby z indyka, osusz go, a następnie pozostaw w temperaturze pokojowej około 30 minut.
  2. Rozgrzej piekarnik do 165°C.
  3. Przypraw indyka, nacierając w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
  4. Nafaszeruj posiekaną cebulą, marchewką, jabłkami i ziołami, a następnie zwiąż nogi sznurkiem.
  5. Ułóż indyka piersiami do góry na blaszce do pieczenia i natrzyj roztopionym masłem.
  6. Przykryj folią i piecz 2 godziny-indyka o wadze 4,5 do 5,5 kg. Dodaj dodatkowe 15 minut na każde pół kg jeśli indyk jest większy.
  7. Odkryj folię, polej indyka roztopionym masłem i zwiększ temperaturę do 220° C
  8. Piecz jeszcze około godziny. Wyłącz po tym czasie piekarnik i zostaw jeszcze na 30 min.

 Christmas Cake

To świąteczne ciasto jest bardzo podobne do polskiego keksu. Zobaczcie jak przygotowują je Kanadyjczycy.

Składniki:

  • 250 g masła
  • kilogram suszonych owoców (mix)
  • 125 ml brandy
  • 125 ml wody
  • pół łyżeczki sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki tartej skórki pomarańcza
  • łyżeczka tartej skórki cytryny
  • łyżka melasy (można zamienić na miód lub syrop klonowy)
  • 5 średnich jaj
  • 300 g mąki pszennej
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki siekanych migdałów do dekoracji

Wykonanie

  1. Przygotuj blaszkę o średnicy 23 cm.
  2. W sporym rondelku umieść masło, owoce, cukier, brandy i wodę.
  3. Doprowadzić do wrzenia, mieszając, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
  4. Dodaj sodę oczyszczoną, przykryj i zostaw do wystygnięcia
  5. Kiedy masa ostygnie, dodaj tarte skórki, melasę, jaja i mąkę (wcześniej wymieszaj proszek do pieczenia osobno z mąką). Dokładnie wymieszaj składniki i rozprowadź równomiernie w przygotowanej, wyłożonej papierem blaszce.
  6. Udekoruj migdałami.
  7. Piecz w temperaturze 140°C przez 2 h 45 min.
  8. Po upieczeniu owiń ciepłe ciasto szczelnie folią i zostaw do wystygnięcia.

fruitcake

Eggnog

Słodki napój świąteczny, idealny na zimne wieczory. Głównie pije się go z dodatkiem alkoholu, ale można przygotować również wersję bez procentów. Fajnym pomysłem jest dodanie odrobiny świeżej wanilii. 

Skład

  • 4 żółtka
  • 70 g cukru, plus łyżka
  • pół litra mleka
  • opakowanie śmietany kremówki
  • 30 ml whisky
  • łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 białka- opcjonalnie

Wykonanie

  1. Ubij mikserem żółtka, dodaj cukier i ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  2. Dodaj mleko, śmietanę, whisky i gałkę. Zmiksuj.
  3. Osobno ubij białka, dodaj do nich łyżkę cukru.
  4. Połącz białka z przygotowaną wcześniej miksturą.
  5. Podawaj schłodzone.

Druga opcja

  1. Ubij mikserem żółtka, dodaj cukier i ubijaj do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru.
  2. Zagotuj mleko, śmietanę i gałkę muszkatołową, często mieszkając.
  3. Zdejmij z ognia i powoli dodawaj gorącą miksturę do żółtek.
  4. Podgrzej wszystko do temp około 70 °C.
  5. Kiedy lekko przestygnie, dodaj alkohol. Schłodź wszystko wkładając do lodówki.
  6. Ubij białka z cukrem i dodaj do schłodzonego napoju.

eggnog

Smacznego!

Jak wam się podobają te kanadyjskie przepisy? Mam nadzieję, że skorzystacie i pochwalicie się jak Wam wyszło! Mój Mąż jest mięsożercą, więc jemu Tourtière jak najbardziej podchodzi. Wydaje mi się, że gdyby mógł wybrać, to zamiast ryby mielibyśmy indyka, a zamiast kapusty z grzybami- ciasto z mięsem 😉 Powodzenia i smacznego! 

10 Comments

  1. Ciekawy wpis, mięsną tartę na pewno wypróbuję 🙂 A Indyk kojarzy mi się z dzieciństwem, moja prababcia zawsze go piekła na święta. Bardzo podoba mi się Twój blog , wpisy są bardzo ciekawe a sama Kanada podoba mi się coraz bardziej .

  2. Indyk najlepszy! 🙂 choć lubię tarty, to nie jadam mięsa wieprzowego,za keksem nie przepadam, więc ta propozycja również może nie przypaść mi do gustu, zaś ten napój z żółtek… no nie wiem czy bym chciała spróbować;)

  3. Najbardziej podoba mi się indyk, bo takie 5 kg. to już konkretna porcja mięsa 🙂 Ja jednak wolę zamiast indyka przygotować gęś – piecze się tyle samo czasu (może trochę dłużej), ale jakoś bardziej podchodzi mi smakowo. Nie wiem czy w Kanadzie ktoś piecze gęsi?
    A ze świątecznych napojów rozgrzewających proponuję nalewkę na suszu wigilijnym. Zalewasz te wszystkie suszone owoce wódką i zostawiasz do następnej Wigilii. Najlepiej smakuje wypita na dworze przy śnieżnej zimie, ale nie jest to warunek konieczny spożycia 🙂

    1. W Kanadzie wcześniej przygotowywało się gęsi na święta, szczególnie, że jest ich tutaj mnóstwo, ale teraz po prostu chyba łatwiej jest kupić w sklepie indyka i mieć z głowy. Podejrzewam, że są rodziny, które jeszcze przyrządzają gęsi, ale jest to mniej popularne. Ja osobiście nigdy nie jadłam. A nalewka to super pomysł, tylko czy te owoce mi się nie zepsują? Nie znam się na robieniu nalewek 😉 Jak miałabym to przechowywać? Może się skuszę w tym roku. Tylko owoce suszone podejrzewam, że muszą być lepszej jakości, bez dodatkowych tłuszczów typu olej palmowy etc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.